niedziela, 15 września 2013

Mus z mrożonym bananem i soloną krówką. Takie niby lody :)

Bo przypominam, że wciąż mamy lato.

Mimo, że czuć zapach jabłecznika z cynamonem, na patelni skwierczą kurki z cebulką, a wieczorem mogę rozgrzać się przy kremie z dyni i imbiru... To jakoś nie chcę, by ta jesień przychodziła. I chociaż każda pora roku ma swój urok będę tęsknić za ogrzewającym mnie słońcem, delikatnym powiewem wiatru i ciepłym letnim deszczem.

Wraz z odchodzącym latem zbliżam się do kolejnej przeprowadzki na stancję... i już tęsknię za domem i za tymi paroma osobami, dzięki którym życie ma sens. Po prostu.

Ale zaczynam tak jakby od nowa. Będzie dobrze, będzie cudownie! Bo tak właśnie będzie :)





Mus lodowy. Z mrożonym bananem i soloną krówką.

MUS BANANOWY:
- 1 zamrożony banan
- 1 łyżka jogurtu
- 50 ml mleka

SOS KRÓWKOWY:
- 150g gotowej masy krówkowej z puszki
- 30 ml mleka lub śmietanki (ok. 2 pełne łyżki)
- 1 łyżka masła (20g)

Zanim zamrozimy banana pamiętajmy o obraniu go ze skórki i pokrojeniu na kawałki ;)
Banana wyciągamy z zamrażarki i miksujemy blenderem (pojemnik z siekaczami) razem z łyżką jogurtu. Dolewamy mleko i krótko miksujemy.

Masę krówkową podgrzewamy w rondelku razem z mlekiem i masłem do czasu połączenia składników i uzyskania sosu. Pod koniec dodajemy szczyptę soli (niekoniecznie - jeśli ktoś nie lubi "łamanych" smaków).

Mus bananowy przekładamy do miseczki i polewamy go polewą. Z czasem sos zacznie opadać na dno, dzięki czemu najlepsze zostanie na koniec :)




Sosu krówkowego wychodzi mniej więcej filiżanka. Jest on serio rozkosznie słodki ale na jeden raz są go w stanie zjeść tylko ekstremalne łasuchy, dostarczając sobie przy okazji 570 kcal ;)

Dlatego z całą pewnością zostanie Wam go jeszcze trochę do kolejnego deseru albo porannej owsianki.

35 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie;-) a ja tez żałuję ze lato odchodzi. Szczególnie ze później w weekendy czeka mnie szkoła:-(

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności zajeb.iste! *___* chcę, chcę, chcęęęęe *_______*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie no, banany i karmel... Niebo w gębie :) Świetnie to wymyśliłaś.
    Ja tam nie żałuję odchodzącego lata. Lubię jesień, lubię zimę.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam krówkę:) i banany bomba kaloryczna ale jaka pyszna musi być:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas na szczypta soli nowa notka:)

      Usuń
  5. Ten sos...Zakochałam się i nie mogę oderwać wzroku od ostatniego gifu!

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany, smakowicie wygląda ten gif! aż ślinkę przełykam...
    zrobić koniecznie!

    Pozdrawiam i życze pomyślnej przeprowadzki
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. też czeka mnie wyprowadzka na studia, znowu nowe mieszkanie, ect..!

    Aj,aj-podoba mi się ten sos, ooohhh <3 i do tego banan, mmm:) Słodko, ale smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Będziesz gotować na stancji,czy brak możliwości?,mus pysznie wygląda,ale ja wolałabym od ciebie ,,ukraść ,, trochę optymizmu,którego mnie brakuje,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie no raczej będę gotować ale na stancji gotuję głównie zupy, które potem zakręcam w słoiki albo oś na-szybko... dlatego od października raczej będzie mniej słodkości, a więcej rzeczy śniadaniowych i deserów jednoporcjowych... niestety :( ale będę nadrabiać będąc w domu! ;) no i jeśli współlokatorki pomogą mi w jedzeniu to też jak najbardziej

      Usuń
  9. O żesz. Ale przywaliłas... w samo sedno rozpustnego smaku! Ale nie do końca słodkiego, przecież nutka słona również się tu znajduje. Jak dla mnie to rewelacyjne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdy tylko przeczytałam słowo "mus" od razu wiedziałam, że muszę przeczytać przepis. Dalej widząc "banan" i "masa krówkowa" było pewne, że to coś dla mnie. Wygląda niesamowicie pysznie! Po prostu bajka! Niestety obecnie nie skorzystam, ale później na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapisz sobie przepis choćby na sos krówkowy :) przyda się np. do polania muffinek! Możesz wtedy rozmieszać z samym masłem i solą, bo mleko było do rozrzedzenia ;)

      Usuń
  11. To jest obłędne..... I na pewno rozpływa się w ustach :D

    OdpowiedzUsuń
  12. też nie lubię powrotów, pocieszam się zawsze, że jeszcze tylko trochę muszę wytrzymać :) wspaniały deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubie masę krówkową, ale jest baaardzo słodka<3

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale słodko! nie wiem czy jestem ekstremalnym łasuchem.. nie, całej filiżanki sama bym chyba nie zjadła ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. oczarował mnie ten mus:) wspaniały dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak z karmelem to pycha! : )
    Świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak zwykle świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajne połączenie, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. to musi rewelacyjnie smakowac !

    OdpowiedzUsuń
  20. to musi rewelacyjnie smakowac !

    OdpowiedzUsuń
  21. to musi rewelacyjnie smakowac !

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawe połączenie :)) Chętnie bym się wprosiła i zasmakowała:D

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak coś tak smakowitego jest w stanie zatrzymać lato na dłużej, to trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Idealny deser:) Uwielbiam słodko słony smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jako ekstremalny lasuch, pożarłabym cały ten sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Majstersztyk smaku:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń