sobota, 15 września 2012

Jajka w majonezie! jakich prawdopodobnie nie znacie ;)



6-go było Beaty, 23-go będzie Bogusława.
(3-go były urodziny Aleksandry, ale to nie jest na ‘B’ więc kto by tam o tym pamiętał ;] )

Trzy dni przygotowań. Dodatkowo świętowanie przypadło w piątek, co oznacza typowo postne menu. Stół uginał się pod kilkoma rodzajami sałatek ze śledzi i tuńczyka, półmiskami z wędzonym łososiem, wątróbką rybną i innymi zakąskami prosto z morza.

Jednak mimo tych wszystkich rarytasów moją uwagę najbardziej zwróciły jajka…
Jajka w majonezie – jednak nie takie zwykłe, bo z nowo zdobytego przepisu. Szprot i oliwki doskonale przegryzają mdły smak białka i majonezu. Dlatego gwarantuję, że jeśli Wam zasmakuje na jednej połówce się nie skończy ;)
Znakomita imprezowa przekąska!




Jajka w majonezie ze szprotkami
(w ilości wg uznania) 

  • jaja ugotowane na twardo
  • majonez, najlepiej Winiary
  • szprotki w oleju
  • oliwki (te nadziewane, np. papryką)
  • papryka czerwona
  • natka pietruszki 

Jaja przekroić i na każdą połówkę nałożyć po kopiastej łyżeczce majonezu.
Na majonezie położyć całą oliwkę, cząstkę szprota oraz kawałek świeżej czerwonej papryki.
Jajka udekorować natką pietruszki i ułożyć na talerzu. Smacznego!





65 komentarzy:

  1. pomysłowe jajeczka :))) super!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie przygotowane jajka, faktycznie nie jadłam takich:)
    Twoje urodziny były 3-go:) a moje moje 13-go:)) Sto lat i pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepszego! trochę spóźnione ale skąd miałam wiedzieć hee :D

      Usuń
  3. OOO rzeczywiście takich jajeczek jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść, jak i połowa mojej rodziny. Prezentują się bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście, z takimi jeszcze się nie spotkałam ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam :) chyba się skuszę na te jaja

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziki szał na jaju:) faktycznie myślę sobie, ze te smaki muszą się nieźle ze sobą komponować. BTW majonez WINIARY... skąd ja to znam... inny nigdy nie skalał swoją bytnością mej lodówki.. :) pozdrawiam ciepło kami

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem wyjątkowo jajkolubna, a ten pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. za majonezem nie przepadam, ale wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie wyglądają, ja też majonezu rzadko używam i rzadko go jadam. ale może dlatego że właśnie nie próbowałam go w tym przepisie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny pomysł na przystawkę :) no i muszę to powiedzieć - śliczny masz talerz! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co się nie pochwaliłaś wcześniej urodzinami :)? No chyba, ze coś mi umknęło :) Bardzo spóźnione sto lat! Spełnienia marzeń i ogrom wspaniałych inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj bo nie ma się czym chwalić, że ma się 22 a wygląda na 16 ;D
      dziękuję ;*

      Usuń
  12. Brzmia pysznie i juz sa znane:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje imieniny były 6 :D A jajeczka prezentują sie tak smakowicie ze pomimo iz nie lubie majonezu te bm zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jadłam takie jajeczka na weselu znajomej i były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglądają bardzo ładnie:D w sam raz na imprezę:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dobry pomysł na imprezową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wyglądają świetnie. Bardzo ładnie podane.

    OdpowiedzUsuń
  18. ciekawy pomysł na faszerowane jajka! pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  19. masz racje - takich jaj jeszcze nie znam :) a szprotki...jadłam ostatni raz...w Ustce właśnie! :) z tym, że wędzone :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jajka pyszne!
    Elegancko u Ciebie się prezentują.
    Na świętowanie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  21. Racja, tak podawanych nie znałam, a wyglądają super!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam małe przekąski, w tym faszerowane jaja.
    Takich ze szprotkami chyba nie próbowałam.
    Od razu nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pieknie przyozdobione :)

    bardzo mi sie podoba!
    Pozdrawiam :)*

    OdpowiedzUsuń
  24. Ola! fajne jajka, z tymi szprotkami, dobrze te smaki się łączą:)

    OdpowiedzUsuń
  25. podoba mi się Twój blog, będę Cię odwiedzać:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciekawe połączenie. Z pewnością było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  27. znam. ale całe wieki nie jadłam. baardzo apetyczne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pomysłowe ;)) Musze wypróbować, bo kocham i majonez, i szprotki :D

    /ps. strasznie podoba mi się Twój talerz :)) Poluję ostatnio na jakies, ale u mnie żadnych ładnych nie ma... No może są pojedyncze,ale wtedy też cena ładna ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam taką całą zastawę ale skąd? kompletnie nie wiem...

      Usuń
  29. Świetny pomysł na jajko:)(i elegancko się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bożesz... To jajka w majonezie mogą być aż tak piękne?? Jestem głodna..

    OdpowiedzUsuń
  31. Wyglądają ślicznie, i tak jakoś wytwornie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. rzeczywscie takich jajek nie znalam! :) i chetnie bym sprobowala! prezentuja sie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jajko w roli głównej :) Wygląda przepysznie mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  34. Tak, masz rację - takich jeszcze nie znałam :)
    i śliczny talerz!

    OdpowiedzUsuń
  35. Jajeczka wyglądają bardzo apetycznie muszę spróbować :]

    OdpowiedzUsuń
  36. o jakie piękne jajeczka, u mnie na bank by się nie skończyło na połówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. nie lubię majonezu, ale to tak ładnie wygląda : D

    OdpowiedzUsuń
  38. Też ogólnie zawsze lubiłam dodatek tłuszczu, ale mam dożywotni zakaz od lekarza, niestety nawet jeżeli bardzo chce to nie mogę i tak już od trzech lat nic smażonegi nie jadłam, więc każdy zamiennik dania, które pamietam mnie bardzo cieszy, a jak znalazlam placki ziemniaczane pieczone po tym jak dwa lata o nich marzylam, to myslalam ze nie ogarne tego szczescia :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ja uwielbiam takie z łososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Świetny pomysł z dodatkiem szprotek. Skoro piszesz, że dzieki nim jaja z majonezem nie są mdłe w smaku to wypróbuję.
    Pozdrawiam :)

    Ps. ładny talerzyk :]

    OdpowiedzUsuń
  41. jajka wyglądają apetycznie! nie jestem fanką szprotek ale w zasadzie z jajkiem nigdy ich nie łączyłam. bardzo ciekawy pomysł i smaku również jestem ciekawa! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, może Ci akurat w takiej wersji zasmakuje :) gdzieś Ty się podziewała?

      Usuń
  42. Pyszne jajka, dodatki urozmaicają ten tradycyjny smak. Z jednym tylko się nie zgodzę- jeśli majonez to tylko Kielecki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kieleckiego nie jadłam ale pozostanę wierna Winiary :D

      Usuń
  43. jajka to zawsze idealna propozycja na imprezy, każdy lubi. Fajne, oryginalne dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  44. Piękne, głodnieje oglądając blogi :/

    OdpowiedzUsuń
  45. Już czuję się głodna od samego oglądania, cudnie udekorowane ...

    OdpowiedzUsuń
  46. Żebyś wiedziała, że takich nie znałam. Ale zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  47. Bardzo pomysłowe! Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  48. Bardzo ładnie wyglądają :) Pewnie i super smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  49. niebanalny pomysł na jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Wyglądają świetnie :-) Bardzo ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Mam teraz wielką ochotę na takie jajeczko, pysznie wyglądają :D :D

    OdpowiedzUsuń
  52. ale ładne jajeczka ! aż się nabiera ochoty na jajo :)

    OdpowiedzUsuń