piątek, 12 października 2012

Maślana owsianka orzeszkowa, rewelacyjna.

Zaczęłam się zastanawiać w jaki sposób urozmaicić zwykłą owsiankę...

Co zrobić, by była bardziej aksamitna i kremowa w smaku? Śmietanka lub jajko wydawały mi się zbyt oczywiste, poza tym już wypróbowane. Pomysł na dodatnie do płatków masła narodził się po przygotowaniu owsianki pieczonej (gdy po spróbowaniu stwierdziłam, że mogłaby być bardziej wilgotna). Do kolejnej wersji dodałam trochę tłuszczu i faktycznie - sprawdziło się ;)

Pomyślałam więc: dlaczego nie spróbować w wersji klasycznej?
Płatki zagotowałam, wmieszałam masło, spróbowałam... i to jest to!
Warunek - masła musisz dodać tyle, by rzeczywiście poczuć jego smak. I nie bój się kalorii, mniej więcej tyle samo kładziesz go na śniadaniowe kanapki ;)




Na 1 porcję:
  • 3 łyżki płatków owsianych, górskich
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 200 ml mleka (ok. 150 ml do zagotowania + 50 ml do późniejszego "podlania" płatków)
  • 10g masła (ok. 1 łyżka)
  • 1 łyżka fistaszków, orzeszków ziemnych
  • sól, cukier / słodzik

Płatki wymieszać w garnuszku z otrębami, zalać mlekiem (150ml) i gotować na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. W gorącą owsiankę wmieszać masło (najlepiej extra, 82% tłuszczu), posłodzić i posolić do smaku. Dolać pozostałe mleko, by konsystencja nie była zbyt klejąca.
Całość przełożyć do miseczki i posypać orzeszkami :)





32 komentarze:

  1. kocham każdą owsiankę , ta jest pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kremowa :D Musi być przepyszna! Na pewno niebawem taką zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne śniadanie! jeszcze z orzeszkami, które bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. na zimę przyda się trochę więcej tłuszczu w diecie, tak to sobie trzeba tłumaczyć :D wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tłuszczyk podwójny bo jeszcze orzeszki! :D
      ale to zdrowy tłuszczyk :)

      Usuń
  5. Ja zawsze rozgotowuje moją owsiankę:)
    Wtedy jest taka.. mm..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niech zgadnę... hmmm taka gęsta, klejąca, o specyficznym smaku - idealna? ;)

      Usuń
  6. z fistaszkami uwielbiam, nawet bardziej niż ze słonecznikiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedyś też dodawałam masła, potem przestałam, a teraz znów mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja dodawałam bitą śmietanę i też była kremowa :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne urozmaicenie:) Może do tego banana? Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. fakt, że dzięki masłu wszystko robi się bardziej kremowe i jakieś takie lepsze :) chociaż owsianka akurat dla mnie jest wyjątkowo pyszna i bez masła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, owsiankę z fistaszkami ueielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie chrupiące owsianki! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię oglądać zdjęcia owsianek, ale to jedna z kilku rzeczy, której nie ma w moim jadłospisie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. fajnie, smacznie i z masłem :))) to lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  16. po takiej owsiance ma się energię na wszystko! :)
    a swoją drogą to idealny pomysł dla mnie, gdyż ostatnio ciągle mam ochotę na orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie robiłam takiej, ale wygląda na pyszną i ma świetną konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam smak stopionego masła. Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super, uwielbiam smak masła prawie tak bardzo jak orzechów więc to cudo idealne dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie boskie połączenie smaków ! <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne, na początek dnia idealne takie smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetna :) Lubię orzechowe smaki

    OdpowiedzUsuń
  23. masło w owsiance rzeczywiście jest fajne, dodawałam dzieciom jak były mniejsze i jakoś ostatnio o tym zpomniałam

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja zwykle do owsianki dodaję na koniec łyżeczkę oleju kokosowego:)

    OdpowiedzUsuń