środa, 17 września 2014

Leśne grzyby, oliwa i tymianek.



Pierwszy tegoroczny spacer po lesie i trzy reklamówki grzybów. Maślaki, podgrzybki, garść kurek i dwa piękne prawdziwki.

Nie chciałam kombinować. Wiem, że mogłabym zrobić aromatyczną tartę, udusić je z cebulką i zjeść ze świeżą bułką lub po prostu przygotować śmietanowy sos... Tym razem miałam ochotę na coś niewyobrażalnie prostego.

Uwielbiam makaron z masłem. Pamiętacie może połączenie gorgonzoli z suszoną śliwką? Z resztą to nie ważne - najistotniejsze jest to, że z minimum składników można wyczarować coś wyjątkowego. I coraz częściej się o tym przekonuję.




Makaron z leśnymi grzybami i oliwą,
z czosnkiem i tymiankiem
(4-5 porcji)

500g grzybów leśnych, oczyszczonych
400g makaronu
3-4 ząbki czosnku
50 ml oliwy lub oleju rzepakowego
2 łyżki masła, ok. 40g
200 ml wody z ugotowanego makaronu
2 łyżeczki Vegety
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
tymianek, czosnek niedźwiedzi
parmezan lub sól morska - do posypania na talerzu

Grzyby pokroić w plasterki na dość duże, płaskie kawałki.
Makaron ugotować al dente (pamiętać o odlaniu wody do osobnego naczynia).

W garnku rozgrzać oliwę. Dodać sól morską oraz na 2-3 minuty wrzucić obrane i zmiażdżone płaską powierzchnią noża ząki czosnku. Czosnek wyjąć z zaaromatyzowanego tłuszczu. Do garnka włożyć grzyby i podsmażyć przez kilka minut (puszczą one wodę, więc konsystencja się rozrzedzi). Dolać wodę z ugotowanego makaronu, 2 łyżeczki Vegety oraz pieprz.

Całość podsmażyć do momentu, aż sos się trochę zredukuje, a grzyby będą odpowiednio miękkie. Dodać ugotowany, wciąż ciepły makaron i 2 pełne łyżki masła (min. 82% tłuszczu, żadne śmietankowe lub miksełko). Doprawić do smaku szczyptą tymianku i czosnkiem niedźwiedzim.

Danie wyłożyć na talerz. Posypać parmezanem lub solą morską oraz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!





Pragnęłam tagliatelle. Nie miałam, niestety.

16 komentarzy:

  1. Ty chyba znasz moje smaki na wylot :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no widzisz ;D już wiesz co na obiad!

      Usuń
  2. wyborne smaki!:) boskie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grzyby uwielbiam leśne, fajny obiadek

    OdpowiedzUsuń
  4. W prostocie siła! :) też byłam na spacerze grzybowym ostatnio, uroki jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam grzyby z makaronem! aromat i smak nie do pobicia

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu zgadzam sie w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm nie tylko rewelacyjny smak, ale i piękny zapach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapach jest piękny podczas suszenia grzybów!

      Usuń
  8. Jak dla mnie to połączenie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem przed obiadem, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tagliatelle rzeczywiście lepiej pasuje do tej potrawy, ale w końcu makaron to makaron...poproszę jedna porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! kupiłaś mnie tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest to na co mam teraz wielką ochotę :D

    OdpowiedzUsuń