piątek, 5 lipca 2013

Ciasto marchewkowe, najlepsze, ulubione




Nawet nie wiecie ile czasu TEN przepis czekał na publikację i szczerze? Wolę się nie przyznawać.

Powód jest prosty i trochę głupi - zrobiłam tyle zdjęć, że podczas ich selekcji dostawałam oczopląsu i nie wiedziałam, które z nich są najlepsze... Ale sukcesywnie, małymi kroczkami w końcu kilka wybrałam i cieszę się, że mogę podzielić się tym przepisem. Bo to nie byle jakie ciasto ;)

Jeden z ulubionych wypieków, bez dwóch zdań mój hit, fenomen, faworyt. Jakby ktoś obudził mnie w środku nocy z pytaniem Jakie ciasto lubisz najbardziej? bez wahania wymieniłabym: brownies, sernik na śmietanie, ciasto marchewkowe (w najróżniejszej formie, muffiny, babeczki et cetera). 

Nie przedłużam, nie zanudzam, podaję przepis - Polecam gorąco!






Składniki na ciasto (moja forma 18x30, źródło: połączenie kilku przepisów z internetu)
składniki najlepiej w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru brązowego
  • 1 szkl cukru białego (spokojnie można dać pół szklanki)
  • 1 szkl oleju (lub 1,25 - wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne)
  • 2 szkl mąki
  • 2 szkl startej marchewki na dużych oczkach (ok. 240g)
  • po 2 płaskie łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 waniliowego + 1 cynamonowego)
  • 1-2 łyżeczki kakao, gorzkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (lub 1/2 łyżeczki imbiru i 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół szklanki rodzynek (obtoczonych mąką)
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Łącznie 1 szklanka bakalii, można np. zrezygnować z rodzynek, dodać pestki dyni, orzechy brazylijskie itp.

Polewa:
  • serek kremowy, kanapkowy (typu Philadelphia, Turek, Bieluch) - 125g
  • masło, miękkie - ok. 25g czyli pełna łyżka
  • cukier puder - 1/2 szklanki
  • płatki migdałowe - do posypania

CIASTO: jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając mieszania powoli wlewać olej. Teraz nie używając miksera (najlepiej widelcem lub drewnianą łyżką) wmieszać suche produkty, czyli przesianą mąkę, sodę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i przyprawy. Na końcu delikatnie wmieszać startą marchewkę oraz bakalie. Piec przez około 40-50 minut w temperaturze 175-180 stopni.

POLEWA: mikserem utrzeć serek z masłem, po czym w 3 częściach dodać cukier puder. Najlepiej wstawić do lodówki, aby polewa lekko stężała.

Krem z serka rozsmarować na ostudzonym cieście i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!




43 komentarze:

  1. Pyszności! Sama uwielbiam, ale nie do końca mi wychodzi tak, jakbym chciała..:))

    OdpowiedzUsuń
  2. moje marchewkowe wygląda bardzo podobnie i również każdemu by je poleciła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda naprawdę pysznie, aż chciałoby się je zjeść natychmiast:))

    OdpowiedzUsuń
  4. O rety, dałaś taką recenzję, że grzechem byłoby nie wydrukować tego przepisu:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałam ostatnio przepisu na marchewkowe ciacho! Teraz już wiem, gdzie mogę go znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hahaha! mam to samo ze zdjęciami! zwykle robię ich ze 30 jednej potrawy, a potem, jak je przeglądam, to wszystkie wydaja mi się takie same i trudno mi coś zdyskwalifikować, bo to ma lepsze to, a to tamto...dobrze wiedzieć, że nie tylko ja mam takie dylematy.

    ...a ciasto 'marfefkowe' bardzo lubię. <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez mam swoje ulubione marchewkowe i nie zamienię na inne ;)
    Choć Twoje wygląda też zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto marchewkowe nigdy mi się nie znudzi :) choć przepis znam na pamięć to i tak lubię wchodzić na blogi z tym ciastem i pożerać je wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aaa, wpadam na kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To również moje ulubione ciasto... po raz pierwszy jadłam je w IV klasie podstawówki i zakochałam sie w jego smaku... wetedy dodawałam do nieego jeszcze kakao :D Twoje jest cudowne... pięknie je podałaś.... Szkoda tylko ze tyle idzie tam oleju :(

    A co do zdjęć to ja mam ten sam problem. tez trudno jest mi się zdecydowac i wówczas proszę o opinię mamę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale olej ginie wśród składników ;) kaloryczność na 100g to około 350, a to dla ciasta serio niewiele :)

      Usuń
  11. Uwielbiam:)! Mogłabym jeść codziennie:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto marchewkowe jest absolutnie cudowne <3 zapisuje przepis bo wygląda ultra puszyście :D

    OdpowiedzUsuń
  13. marchewkowe ciasto... uwielbiam za korzenny smak i aromat, posmak orzechów, wilgotne ciasto... oj długo by wymieniać :) pysznie się u Ciebie prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  14. również kocham to ciasto!:) ach jest boskie:D

    OdpowiedzUsuń
  15. kocham marchewkowe, cuuudo! :)
    Super ci wyrosło, mi kurcze raz opadło..

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam :) Też bardzo lubię marchewkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam również ciasto marchewkowe!!! ale jeszcze lubię je przełożyć powidłami mojej mamy... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja koleżanka też przekładała powidłami, śliwkowymi chyba? ;)

      Usuń
  18. oj potwierdzam - to ciasto wymiata! Sama czasem je piekę, zawsze jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Kojarzy mi się ono z zimą lub z jesienią;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Doskonałe i najlepsze na świecie. Zgadzam się Olu!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. najpyszniejsze! właśnie z orzechami włoskimi i kremem

    OdpowiedzUsuń
  22. I można z nim do pracy iść :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super ciacho z pierzynką :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszności, uwielbiam ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam ciasto marchewkowe:) Twoje wygląda pięknie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uuuwielbiam ciacho marchewkowe!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jaa, ślicznie wygląda! :) uwielbiam te ciasto :)

    OdpowiedzUsuń