środa, 9 grudnia 2015

Dyniowo - ziemniaczana z wędzoną papryką



http://bit.ly/1RanPQU


Przypomnienie.

Zadanie konkursowe: Dokończ historię! Odpowiedz na pytanie Jakie jest Twoje najsmaczniejsze wspomnienie związane ze świętami? Warunkiem jest zawarcie w historii motywu kulinarnego. Odpowiedzi należy udzielić pod TYM linkiem. Osoby, które wykażą się największą kreatywnością zostaną nagrodzeni nagrodami ufundowanymi przez firmę Russell Hobbs :)



~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  * * *  ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~


Zupa. Krem. To krem czy zupa? Kremowa zupa?

Chyba nie ważne. Gęsta, syta, rozgrzewająca - taka właśnie jest. To nie jedno z tych dań, które przepłyną przez Ciebie w 5 minut. Idealna na jesień, wręcz wskazana po powrocie do domu, gdy dni są coraz chłodniejsze.

I robi się praktycznie sama! Wystarczy godzina i masz zdrowy i pożywny obiad. Uwierz mi, że najdłuższą rzeczą jaką robisz w kuchni jest obranie ziemniaków. A teraz weź koc i usiądź z taką gorącą miseczką na kanapie lub zabierz ją ze sobą do pracy, choćby w słoiku. Spróbuj, pokochasz, bo podobno "jest idealna" ;)


  

Zupa krem dyniowo ziemniaczana z wędzoną papryką

400g dyni (po oczyszczeniu)
400g ziemniaków
1 cebula
100 ml śmietany kremówki
po 1 łyżce masła i oleju
1,5 litra wody
1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżeczka Vegety
łyżeczka cukru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz - do smaku

W garnku rozpuść masło z olejem i podsmaż cebulę z łyżeczką cukru. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię z ziemniakami, przesmaż i zalej 3 szklankami wody. W podgrzanym płynie rozprowadź kostkę warzywną i Vegetę (lub inną przyprawę typu jarzynka). Całość gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem 15-20 minut, aż warzywa zmiękną - następnie zmiksuj blenderem na krem. Dodaj wędzoną i ostrą paprykę, cynamon oraz śmietankę (nie musi być kremówka, dobrze sprawdzi się też 18% do zup i sosów). Podgotuj jeszcze przez chwilę i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Z wędzoną papryką <3 Musi być cudna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wędzona papryka robi cuda z zupami :) Smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu wspaniała :) i cóż ma za piekny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupę dyniową, pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam zwykłą dyniową krem, ale ta ziemniaczana wygląda jeszcze lepiej *___*

    OdpowiedzUsuń