czwartek, 3 grudnia 2015

JaJwokado i KONKURS - Zimowe Historie




http://bit.ly/1RanPQU




"Zimowe Historie" - Przypomnienie o KONKURSIE

Wystarczy odpowiedzieć na pytanie (w linku TUTAJ):  
Jakie jest Twoje najsmaczniejsze, świąteczne wspomnienie z dzieciństwa? ;)

Do wygrania rewelacyjne nagrody - sprzęt elektryczny firmy Russell Hobbs.

Więcej na temat konkursu i jego warunków znajdziecie w poprzedniej notce (klik).

~~~~~~~~ * * * ~~~~~~~~






Co do samego śniadanie - dzisiaj mi się upiekło.

Co potrzebujesz?

- pół awokado
- 1 małe jajko (część białka i tak trzeba będzie odlać)
- masło
- sól i pieprz
- dodatkowo świeża bagietka

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połówkę awokado delikatnie nasmarować masłem, posolić i posypać lekko pieprzem. Ostrożnie wbić jajeczko i ponownie obsypać przyprawami. Można dodać też parmezan i płatki chilli ;)

Ja zapiekałam 10-15 minut (najlepiej, gdy żółtko pozostanie płynne), a by ułatwić sobie zachowanie pozycji leżącej użyłam kokilki, by całość pozostała w pozycji leżącej przez cały czas pieczenia. Obowiązkowo zagryzać chrupiącą bułką ziarnistą z masłem ;)






9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado uwielbiam z jajem jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda :) Koniecznie muszę kiedyś spróbować tego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na zdrowe śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i robi się praktycznie samo ;)

      Usuń
  5. Ale świetne!!!:) Dzięki za inspirację!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej wersji avocado jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń