wtorek, 6 sierpnia 2013

Kasza gryczana, ta słodka!!

Moje ostatnie odkrycie! :)

Wiedziałam, że kasze można jeść na słodko. Przecież nie raz jadłam pęczak wigilijny z suszonymi owocami, prawda? Z resztą to jedno z moich ulubionych świątecznych potraw. Kasza gryczana w słodkiej odsłonie (mimo, że wcześniej takiej nie jadłam) także nie jest dla mnie jakimś intrygującym pomysłem... ALE - takie połączenie zupełnie mnie zaskoczyło!

A przecież nic specjalnego tam nie dodałam. Wszystko miałam pod ręką i raczej każdy ma potrzebne składniki w swoim domu. Nie trudno także o zamienniki, np. zamiast dżemu egzotycznego można dodać truskawkowy ;P

Tak czy siak, osobiście przy następnym podejściu będę trzymała się dotychczasowego smakowego połączenia :)




Składniki na 1 porcję:
  • 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka (10 g) cukru waniliowego
  • 70-100 g twarogu śmietankowego
  • 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • dżem, u mnie ananas z marakują

Kaszę słodzimy cukrem waniliowym i mieszamy razem z twarożkiem. Całość przekładamy do miseczki, dajemy sporego kleksa śmietany, a na wierzch nakładamy porcję dżemu. Cała filozofia!

Kilka uwag: 
Twaróg śmietankowy to nie twarożek albo serek śmietankowy. Chodzi o biały ser, bardziej tłusty, a w smaku kremowy i mniej kwaśny. Jest on bardziej kaloryczny od zwykłego białego sera ale za to smak znacznie się różni. Jeśli go nie macie oczywiście nie ma się co załamywać, bo bez wahania można użyć twarogu tłustego, choć nie gwarantuję, że efekt końcowy będzie równie pyszny :)

Kwaśną śmietanę można nieco dosłodzić. Najlepsza jest chyba Piątnica, gęsta i kremowa (mi jej smak odpowiada na tyle, że niczym jej nie dosładzałam).

Dżem - oczywiście może być każdy ale ja postawiłam na nutkę egzotyki.


WSZYSTKO NAJLEPIEJ SMAKUJE SCHŁODZONE



Wciąż pracuję. Aktualnie moje życie to praca - dom - praca - dom, więc na gotowanie czasu raczej nie mam. Jeśli już za coś się zabiorę to są to raczej przekombinowane śniadania albo proste duszone warzywa. Wychodzę z założenia, że nikt z Was nie będzie chciał nawet o tym czytać, więc po prostu nowe posty schodzą na drugi plan. Wasze blogi mimo wszystko odwiedzam codziennie :)

Dużo słońca życzę!

41 komentarzy:

  1. Ja wyprobowałam kaszę jęczmienną na słodko, ale tej jeszcze nie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nie spodziewałam się, że kasza gryczana na słodko mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro pierogi z kaszą gryczaną i serem są smaczne, wystarczy zrobić podobmą wersję bez pierogów, za to z owocami - to nie może smakować, tak późno to odkryłaś!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie może NIE* smakować, oczywiście:)

      Usuń
    2. już wcześniej chodziło mi po głowie :) teraz miałam po prostu ugotowaną kaszę gryczaną, więc był dobry pretekst, by w końcu to zrobić! ;)

      Usuń
  4. też pracuję ale jakoś na nowe śniadania zawsze znajdę czas XD haha no i mam głowę pełną pomysłów haha
    za to w pracy jem to samo ciągle :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z dziewczynami w pracy tak z żarciem kombinuję, że jedzenie w domu sobie po prostu czasem odpuszczam ;P

      Usuń
  5. Pyszne połączenie,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Powiem szczerze, że pomysłowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zaintrygowałaś mnie tą kaszą na słodką:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kaszę :) Na słodko czy wytrawnie biorę każdą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fenomenalne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie wczoraj była gryczna na ostro a w takie upały najbardziej lubię zwykłą gryczaną polaną masłem i do tego szklanka zimnej maślanki albo kefiru:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie próbowałam kaszy gryczanej na słodko, jadałam ją wyłącznie jako dodatek mięs i sosów.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za kaszą gryczaną. A na słodko? Nie wpadłabym na takie połączenie. Ale kto wie, może spróbuję?

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię kaszę gryczaną, na slodk nie jem ale twój deserek mi się bardzo podoba. Zdrowy do tego :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kasza gryczana na słodko to dla mnie nowość. Ale na pewno kiedyś przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawa propozycja, kasza gryczana na słodko... muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też ostatnio użyłam kaszy gryczanej do słodkiego wypieku :D Twój deser wygląda baaardzo kusząco :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. woow! w takiej wersji nie wyobrażałam sobie kaszy gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O tak, pomysł w kuchni jest najwazniejszy, to pół sukcesu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Na słodko jeszcze nigdy nie jadłam .Bardzo ciekawe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam na słodko bo w innej postaci do mnie nie przemawia:) doskonały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kaszy gryczanej na słodko jeszcze nie próbowałam, ale kusi ;)

    Moja książka:
    www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Czuję sie zaskoczona ;) może łaskawszym okiem w końcu spojrzę na tę kaszę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaglaną i manną uwielbiam na słodko - gryczanej nie próbowałam ale chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Na słodko jeszcze nie próbowałam :) ciekawe jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Interesujący pomysł na kaszę! : )
    Napewno warto ją jeść, bo jest zdrowa, a jeśli zrobić ją w słodkiej wersji musi być pysznie. : D

    OdpowiedzUsuń
  26. Kaszy gryczanej nie jadam, ale brawo za takie podanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Polecam kaszę ze świeżymi cytrusami, pycha :)
    Gryczana + owoce to połączenie doskonałe, potwierdzam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Twoje zdjęcia rozwalają jakością!!<3

    OdpowiedzUsuń
  29. Chmm, może to jest właśnie sposób na oswojenie kaszy gryczanej za którą nie przepadam? :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo ciekawy pomysł. Nie lubię kaszy ale taka na słodko wygląda ciekawie, składniki też niczego sobie. Może spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. ostatnio jadłam taką kaszę i smakuje nad wyraz dobrze :))

    OdpowiedzUsuń