czwartek, 20 czerwca 2013

Dyniowe serniczki ze Spicy Masala

[kliknięcie na obrazek przenosi do przepisu]

Było już Chai Latte w wersji classic,


zdrowy cocktail cukiniowy z indyjską nutą,


oraz Shake z mrożonymi bananami na letnie upały.



Dziś chciałam pokazać, że Chai Latte od Lule Cafe można zastosować nie tylko w napojach. Świetnie sprawdza się również w deserach, by nadać im intensywnego indyjskiego aromatu. Wybaczcie, że znów serwuję Wam serniki, niestety gdy szybko potrzebuję "czegoś słodkiego" muszę dysponować tym, co akurat mam pod ręką, a w mojej lodówce zazwyczaj jest bardzo dużo... nabiału ;)

Dla osób niebędących zwolennikami serowych deserów lub które zdecydowanie wolą sobie coś pochrupać polecam wypróbowanie przepisu na Ciasteczka Spicy Masala.

Z poniższych proporcji wyszły mi 3 porcje widoczne na poniższych zdjęciach.




Dyniowe serniczki Spicy Masala
  • 250g dyni (oczyszczonej i pokrojonej w kostkę)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 200g białego sera (najlepiej śmietankowego)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki Chai Latte by Lule Cafe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki kakao (niekoniecznie)
  • aromat waniliowy
  • ewentualnie coś do posłodzenia

Dynię włożyć do garnka, zasypać cukrem i ugotować na puree. Ostudzić.
Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.Wszystko razem zmiksować i wyłożyć do kokilek.
Sposobów pieczenia jest w sumie kilka. Jeśli zależy nam na czasie można zapiekać przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ja tym razem postanowiłam wypróbować "dobre rady" wsadzając serniczki do nienagrzanego piekarnika, po czym nastawiłam go na 160 stopni i zapiekałam ponad godzinę, a pod koniec pieczenia dodatkowo zmniejszyłam temperaturę. Nic nie opadło, nic nie popękało, więc chyba się udało :)





Na sam koniec podaję jeszcze sposób na Chai Latte z espresso!

Espresso wlewamy do szklanki od Latte Macchiato, dosypujemy 3-4 łyżeczki napoju Chai Latte i zalewamy spienionym mlekiem.

EFEKT:



Jeszcze raz bardzo dziękuję Lule Cafe za możliwość wypróbowania napoju. 
Gorąco zachęcam do zakupu, naprawdę warto.

25 komentarzy:

  1. Robiłam bardzo podobne, ale tylko nie z dodatkiem Spisy Masala ;) To na pewno ciekawy aromat, a napój kupię, jak będę miała okazję.

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne serniczki!! pięknie się prezentują, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladają bardoz smacznie :) fajny pomysl :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka! Ja dam torcik, Ty serniczek, co?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak widać, z pozornie małej ilości produktów można zrobić bardzo wiele pysznych deserów i napojów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. JEJUJEJUJEJU! TO OBŁĘD DLA MYCH OCZU! Aż boję się pomyśleć co by było gdybym spróbowała...:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo interesujący przepis! ;) Ps. Bardzo podobają mi się te kokilki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chcę! Serniczki genialne, jak najbardziej do zrobienia. A i te dwa shaki bym od razu chwyciła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się nastawiam na powtórkę tego z lodami, już mam na niego pomysł ;)

      Usuń
  9. jasn - bez termoobiegu. serek dopiero co wyjęty z lodówki, jajko także, truskawki w temperaturze pokojowej.

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne KOKILKI :) można wiedzieć z jakiego sklepu?

    OdpowiedzUsuń
  11. co do Ciebie zajrzę to tak aromatycznie , mmmmmmm

    OdpowiedzUsuń

  12. Ja też jestem bardzo ciekawa jak smakuje taki serniczek. wygląda interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nominowałam Twój blog w konkursie Liebster Blog Award zapraszam Cb do wzięcia udziału :)link :http://delightofflavors.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo ciekawy serniczek, szczególnie ten dodatek dyni mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne zdjęcia, serniczki pewnie też:)

    OdpowiedzUsuń