czwartek, 29 listopada 2012

Nie marnuj śmietany




Narobiłam ochoty zdjęciami? 

Jeśli tak to dobrze ale wszelkie podziękowania i słowa zachwytu proszę kierować do Pani Magdy.
(serio, to kolejny świetny przepis jaki zaczerpnęłam z Tego bloga).

Gdy mam zajęcia 7-17 na obiado-kolację raczej jem zupę. Przez cały dzień opycham się kanapkami, jogurtami i owocami, a miska ciepłego płynu jest jak zbawienie. Nie wprowadziłam wielkich zmian, zmieniłam jedynie proporcje na 2/3 i "delikatnie" przegięłam z zabieleniem (ale to wynikło z tego, że nie miałam pomysłu na wykorzystanie pozostałej śmietany, a poza tym trochę się zagalopowałam i przesoliłam). Wiecie co? Wyszło pyszne i kremowe w smaku :)




(przepis źródłowy) około 4 porcje
  • 2 szkl posiekanej cebuli
  • 2 szkl obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 4 szkl wody
  • 2 łyżeczki Vegety
  • mała śmietana 18% (kwaśna)
  • pieprz i szczypta cukru

Cebulę i ziemniaki zalewam wodą i gotuję pod przykryciem (z małą szczelinką).
20-30 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Dodaję śmietanę, doprawiam do smaku.
Szamka :)




P.S. Kocham Cię ;*

32 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, tak kremowo... :) Chyba muszę sobie taką zrobić któregoś dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie! jest mega prosta i szybka w przygotowaniu

      Usuń
  2. Zupa wygląda cudnie :) Zjadłabym takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie trzeba ją ugotować;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja myślałam, że to zupa mleczna ;P
    A to zupa ziemniaczana z cebulą, osz ty.. Ale fakt faktem wyglada pysznie, jeszcze na taką zimną pogodę..!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie dziś też biała zupa:))Pozdrawiam Olu!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja to śmietanę tak lubię, że solo wyjadam :) więc jak najbardziej jestem za

    OdpowiedzUsuń
  7. kolejny prosty przepis, teraz już chyba nikt nie ma wymówki, że nie ma czasu, albo, że jedznie jest drogie, no nie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znałam takiego patentu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis prościutki, choć ja za zupami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaa też tak mówiłam póki sama nie zrobiłam swojej pierwszej i mi się spodobało ;P

      Usuń
  10. No, no, całkiem ciekawe;)) Mamy takie same miseczki;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo jestem ciekawa smaku tej zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe, chociaż śmietanę to nie wiem kiedy ostatnio jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny i interesujacy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny, prosty przepis, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja również, dlatego kombinuje ze smakami. Możliwości jest cała masa :D

    OdpowiedzUsuń
  16. dobra ciepła zupa po ciężkim dniu- coś wspaniałego :) ciekawy przepis, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  17. Też mi się tak wydaje. Kokosowe smakowało ciut lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Śmietany raczej nie jadam, ale zupki krem to uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda tak mlecznie-kremowo, że nie spodziewałam się, że będzie to danie obiadowe ;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Twoje zdjęcia są mega smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Brr.. taki horror z dzieciństwa. Bardzo subiektywna opinia, bo nie znoszę ziemniaków i cebuli ze śmietaną. Śmietanę jem tylko na słodko, albo z pieczarkami.
    Ale, jakbyś miała jakiś pomysł na śmietanową owocówkę, to ja chętnie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam zupy, a właśnie zalega mi w lodówce śmietana z krótkim terminem ważności. Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajna zupka, w takim zimowym kolorze

    OdpowiedzUsuń
  24. Sporo jest tej śmietany w przepisie. Zupka spoko:)

    OdpowiedzUsuń