sobota, 18 stycznia 2014

Jabłko, gruszka czy piertuszka?

Tak, tak i nie.

Za to zamiast pietruszki jest dynia. Bo piękną jesień mamy tej zimy. I ma być pomarańczowo :)




Dżemy dyniowe - podstawowa procedura:
  1. Dynię wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na min. 2 godziny aby puściła sok. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać.
  2. Dodać resztę oczyszczonych i skrojonych owoców. Całość smażyć przez 15-20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt gęste dolać trochę wody (ok. 1/4 szkl). Zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu.




Dżem dyniowo - jabłkowy
(bazowałam na tym przepisie)

Waga owoców i warzyw po oczyszczeniu:

500g dyni
500g jabłek
1/2 szkl cukru brązowego (ok. 80g)
1/2 łyżki goździków (ok. 8 szt)
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta kwasku cytrynowego, do smaku

Patrz: krok 1 - gdy dynia puści sok dorzucamy goździki i dusimy pod przykryciem.
Patrz: krok 2 - gdy dynia zacznie się rozpadać dorzucamy skrojone w kostkę jabłka i dodajemy przyprawę korzenną. Smażymy wg dalszych instrukcji. Pod koniec wyjmujemy goździki i dodajemy do smaku kwasek cytrynowy lub sok cytryny.




Dżem dyniowo - gruszkowy

500g dyni
500g gruszek
1 cukier waniliowy (16g)
2 łyżki cukru
szczypta kwasku lub sok z cytryny

Krok 1 - dynię zasypać cukrem i cukrem waniliowym, jeśli okaże się że puści zbyt mało soku należy dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
Krok 2 - bez zmian.


Wyparzanie słoiczków:
Nakrętki wyparzyć we wrzątku.
Piekarnik nagrzać do 100 stopni C i podgrzewać w nim słoiczki przez około godzinę.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i ustawić do góry dnem.




"Kubusiowa" kasza manna
(1 porcja na śniadanie)
  • pół szkl soku marchewkowego typu Kubuś
  • pół szkl mleka
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • cukier
  • ulubiony dżem dyniowy

Mleko zagotować z sokiem, dodać sypką kaszę i stale mieszając podgrzewać do momentu zgęstnienia. Posłodzić do smaku i włożyć do miseczki. Podawać z porządnym kleksem dżemu dyniowego.

Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Ale to musi być dobre ! Poproszę jeden słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie mam zapas dyni w zamrażarce i wypadałoby ją opróżnić bo miejsca na cokolwiek brak :P A taki dżemik zawsze się przyda i z chęcią zje :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie! ja swego czasu miałam całą szufladę dyni i brak miejsca na całą resztę

      Usuń
  3. Też mam "fazę" na pomarańczowy kolor i smak :) mandarynki, pomarańcze, zupa dyniowa :) ale dyni z jabłkiem czy gruszką jeszcze nie testowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje zapasy podobnego musu już niestety się kończą... Ach, pyszny jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie właśnie przyszła zima, ale takie słodkośći to można by jeść o każdej porze roku :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jak słodko i smacznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdybym miała dynię zrobiłabym od razu. Ten kolor wręcz przyciąga :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdyby nie podpis,ze z dyni dałabym głowę że z mango.

    OdpowiedzUsuń
  9. na śniadanie zaserwowane pysznie :) aż się jeść mi zachciało:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale ta kaszka musiała być pysznaa! :)
    zjadłabym taką :)
    zapraszam tu http://waniliaaa.blogspot.com/
    :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ta kaszka wygląda! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale super:) zdrowa i pyszna :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Na jesień 2014 na pewno zrobię taki dżem ;)

    OdpowiedzUsuń