piątek, 8 listopada 2013

Drożdżówka dyniówka, syrop klonowy i jeszcze figi

Efekt burzy mózgów, potrójnej współpracy (w tym z Firmą SMAK-COM), dzieło rąk moich i Mamy.

... i trzepaczek miksera, tak po części ;)


 

Kolejne testowanie produktów ze strony skworcu.com.pl - cukier cynamonowy oraz syrop klonowy. Cukru używam już od dłuższego czasu ale jeśli chodzi o syrop... Cóż, nigdy nawet nie miałam okazji go spróbować, więc była to dla mnie kompletna nowość. W pierwszej kolejności dodałam do herbaty, później zaczęłam stosować do śniadań i deserów. Jeśli ktoś tak jak ja nie miał jeszcze przyjemności go posmakować to radzę nie zwlekać długo z zakupem. Przydatne cudo, a przede wszystkim dużo zdrowsze od zwykłego cukru :)


Klasyka - serek ze świeżą figą, płatkami z błonnikiem
i SYROPEM KLONOWYM




Przepis na drożdżówkę w zeszycie mamy jest zapisany "ciasto samorobiące", bo naprawdę robi się praktycznie samo. Wystarczy kilka ruchów miksera wieczorem, następnie masę trzeba jedynie przelać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i trochę uzbroić się w cierpliwość... lub po prostu iść spać ;) Ciasto będzie sobie spokojnie rosło, a poranną kawę będziemy mogli wypić w towarzystwie ciepłej domowej drożdżówki.




DROŻDŻÓWKA DYNIOWA

500g mąki
40g świeżych drożdży
kostka masła
łyżka oleju
szczypta soli
3 jajka
szklanka cukru
szklanka mleka
cukier waniliowy
dynia pokrojona w kostkę (zasypana cukrem cynamonowym i uprażona)

Utrzeć drożdże z cukrem na gładką masę. Wbić jajka - lepiej samo żółtko, a potem do ciasta dołożyć ubite na pianę białka. W szklance gorącego mleka rozpuścić masło i wlać do masy drożdżowej. Wsypać mąkę, sól, aromat, ewentualnie bakalie i wymieszać. Ciasto przelać na blachę (raczej dużą), wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok. 7 godzin w temperaturze pokojowej. Po wyrośnięciu ciasta dodać dynię i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach na złoty kolor.




24 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna ta Twoja drożdżówka :) Przydałoby się wykombinować coś z dyni, póki jest jeszcze taka możliwość!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciastem się częstuję:)
    a syrop klonowy bardzo lubię , natomiast moje córki nie bardzo więc wszystko zostaje dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieciom smak się zmienia ;) uważaj, bo za jakiś czas będziesz musiała przed mini go chować

      Usuń
  3. ja też porywam kawałek tego domowego, znakomite ciasta:D a syropem podzielę się z Karmel jak jej córki się na niego nie piszą;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ha, ale fajna drożdżówka! Ze wszystkich wypieków dyniowych, jakie przewinęły się ostatnio przez blogosferę niczym tornado - drożdżówka podoba mi się chyba najbardziej:) Serio:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszniasto wygląda :)
    łapię, co zostało i uciekam ;))))

    OdpowiedzUsuń
  6. niebo w gębie jak to mówią ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyślij mi kawałek takiej drożdzówki ;P

    OdpowiedzUsuń
  8. taką drożdżówę to bym wszamała :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie zacząć dzień z taką drożdżówką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Za figami nie przepadam,ale ta drożdżówka obłędna,uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda jak śnieżna pierzynka;)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda mega delikatnie, zjadłabym takiej drożdżówki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo taka właśnie jest :) Słodka, delikatna i przede wszystkim - nie jest sucha!

      Usuń
  13. Aż mam ochotę na kawałek takiego drożdżowego ciach z słodkim dodatkiem dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dyniowa drożdżówa brzmi bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapisuję przepis bo drożdżówka wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ojej.. ale cudownie to wygląda, te figi w miseczce :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zgadzam się - te figi są przecudne! Uwielbiam drożdżówy :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Drożdżówka wygląda ślicznie i... figi? Świetny pomysł! Nie wpadłabym na niego ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda jak puszek! Cudowna, aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń