czwartek, 8 maja 2014

Ciasto z... LODAMI!

Nie, nie piankowymi, ciepłymi murzynkami :)

Z najnormalniejszymi, klasycznymi, zimnymi i kremowymi LODAMI.





Czy po tym kawałku widać, że nie ma w nim ani jajek, ani cukru... no przynajmniej dodanych bezpośrednio?
Słodkie, delikatne i puszyste. Jedynie 3 składniki - lody, mąka, proszek do pieczenia.

Przepis znalazłam na jakiejś zagranicznej stronie internetowej. Z początku trochę obawiałam się zakalca chociaż zdjęcie przy przepisie źródłowym wyglądało rewelacyjnie. Jednak nawet roztopione lody nie do końca w temperaturze pokojowej nie przeszkodziły w odniesieniu zamierzonego efektu ;)

Teoretycznie ciasto powinno bazować na lodach czekoladowych, o głębokim smaku, kremowych i "pełnotłustych". Ja takich niestety nie miałam, więc wykorzystałam kubełek o smaku mascarpone z truskawkami. Do tego kwaskowaty lukier, kolorowa posypka i zrobiło się słooodko pod każdym względem ;)




Ciasto Lodowe
(porcja na małą keksówkę)

500 ml kubełek lodów (300-400g)
1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka mleka
szczypta kwasku cytrynowego

kolorowy dekor


Lody rozpuszczamy (możemy wyjąć je na kilka godzin z zamrażarki lub włożyć na kilkadziesiąt sekund do mikrofalówki - wtedy podgrzewamy, aż będą prawie całkiem płynne). Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy lodami na wolnych obrotach miksera lub trzepaczką do momentu zredukowania wszystkich grudek.




Małą prostokątną foremkę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Ciasto przekładamy do keksówki (będzie raczej gęste) i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka, bez termoobiegu (w oryginale było 25 minut, u mnie po tym czasie środek był jeszcze płynny).




Ciasto wyjmujemy z piekarnika i jeszcze przez chwilę trzymamy w foremce. Gdy lekko przestygnie wyjmujemy z keksówki i kończymy studzenie na kratce. Lukrujemy, posypujemy dekorem i gotowe!


Cukierkowo kolorowo, w końcu mamy WIOSNĘ :)





17 komentarzy:

  1. Zaciekawiło mnie ,całkiem fajne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama po ugryzieniu pierwszego kęsa zrobiła duże oczy i po chwili powiedziała "tyyy... smaczne!" ;D

      Usuń
  2. Z lodami? Wow, tu mnie masz :D Muszę takiego ciacha spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mięciutkie i wilgotne, zrób koniecznie z lodami o głębokim i intensywnym smaku ;)

      Usuń
  3. Tak myślałam, że lody robią tu za mleko :D Nie wpadłabym na to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze takiego lodowego ciasta nie jadłam, a to dopiero niespodzianka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. 3 składniki i w tym lody? Serio?! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. z lodami? jestem w pozytywnym szoku :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż się wierzyć nie chce że z lodami takie pyszne ciacho może wyjść. Zero zakalca o który się obawiałaś. Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale czad! Nie wpadłabym na taki pomysł. Świetne ciacho. Żal byłoby nie spróbować z takim eksperymentem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O takiej wersji nigdy nie słyszałam... jak to dobrze, że człowiek ciągle się uczy, bo ciacho wygląda bardzo apetycznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! musi naprawdę pysznie smakować...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow co za genialny pomysł! Muszę je zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. no cóż tu dodawać pycha i tyle :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, co za ciekawy pomysł! ; )
    Muszę wypróbować! *.*
    Wygląda cudownie! : )

    OdpowiedzUsuń