sobota, 13 kwietnia 2013

Babka ziemniaczana prosi o pomoc





Uwielbiam odsmażane ziemniaki.
Uwielbiam puree z masłem.
Uwielbiam kiszkę.

Ale z przepisem na dobrą babkę ziemniaczaną to coś nie trafiliśmy... 
Mama dostała go od koleżanki, kartka zalegała w zeszycie miesiącami, aż w końcu zawisła na lodówce (ku pamięci mięci kupa). Blacha na obiad była tak wielka jak nasze oczekiwania. I co z tego wyszło? No właśnie... NICO. Bo cóż z tego, że wygląda jak babka, skoro wcale jak babka nie smakuje? Po prostu brakowało w niej tego "czegoś".

Niefajna babka.

Stąd moja OGROMNA PROŚBA do Was!
Czy macie jakieś sprawdzone, rodzinne przepisy na genialną babkę i moglibyście się nim podzielić? :)

Kokilek się nie podda i będzie dalej szukać przepisu idealnego.

42 komentarze:

  1. Pierwszy raz się z taką spotykam, więc obawiam się, że nie pomogę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, niestety u mnie w domu nigdy nie robiło się czegoś podobnego...

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ostatnio również myślałam, żeby babkę ziemniaczaną zrobić, ale że u mnie w domu się jej nie robi, to też jestem na etapie poszukiwań:)

    OdpowiedzUsuń
  4. babko maniaczka13 kwietnia 2013 08:58

    Ja robię ją tak:
    trę ziemniaki jak na placki ziemniaczane (na dwie osoby ponad pół kilograma)
    dodaje dwa jajka, dwie solidne łyżki mąki pszennej, sól i pieprz oraz podsmażone wcześniej mięsko, np karkówkę. Moja mama dodaje czasem boczek, albo układa na wierzchu wędzoną szynkę. piekę około godziny w 160 stopniach.
    mam nadzieję że odrobinę pomogłam. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zbiorę przepisy i z pewnością umieszczę w ostatecznym Twoje rady :)

      Usuń
  5. u mnie w domu zawsze robimy "na oko". Nie wiem, jakie są proporcje, zapewne podobnie jak u babko maniaczki tylko dodajemy jeszcze startą cebulę.

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam baby... ale trzymam kciuki nad znalezieniem przepisu idealnego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet nie jestem pewna, czy kiedykolwiek taką babkę jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  8. kiedyś cię znajdęęęę znaaaajdę cię:) jak znajdę to dam znać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nawet nie jadłam czegoś takiego, ale trzymam kciuki za znalezienie tej idealnej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. chętnie bym pomogła, ale ja chyba takiej babki nawet nie jadłam nigdy :D ...

    OdpowiedzUsuń
  11. Niestety ja nie znam przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Od zawsze babka robiona jest tak: 3 kilogramy ziemniaków tarkujemy, do tego dodajemy 2 czubate lyzki bułki tartej, soli łyżeczkę, pieprz i majeranek (ew. przyprawa do dań z ziemniaków - też daje radę, ale wtedy soli mniej). Na patelni smażymy boczek (jakieś 30 deko) na tak mniej więcej dwóch łyżkach oleju. Smażymy aż się wytopi tak w 70%. Dodajemy cebulę i smażymy żeby była szklista (niezbyt długo). Wlewamy to wszystko do masy ziemniaczanej (z tłuszczem). Dodajemy 2 większe jajka. Blachę smarujemy najlepiej smalcem :) wlewamy masę i polewamy to dosyć obficie olejem. Do pieca na 190 stopni i az się zarumieni :)

    Wszystki smakuje :) Żeby było ciekawei to u mnie zawsze je się to z białym serem wymieszanym z joguretem greckim / smietana i czosnkiem :) a i mase serowa oczywiście solimy :) Pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi serio smakowicie :) my też smarowaliśmy śmietaną

      Usuń
  13. Powiedz jaką lubisz, taką puchatą czy też taką cięższą? Mnie babcia uczyła robić na 2 sposoby, w obu jest cebula i boczek. Podam Ci na tą puszystą:

    pół kilo ziemniaczków trzemy na tarce i odciskamy. Smażymy boczek z cebulką, po czym dodajemy do ziemniaczków. Dodatkowo jeszcze 2 łyżki śmietany kwaśnej, sól, pieprz, majeranek, 3 łyżki mąki.

    Rozbijamy 2 jajka. Żółtka dodajemy do masy ziemniaczanej. A białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do masy z ziemniaków i powoli mieszamy. Całość wlewamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i do pieca w temp 180 do zrómienienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orciu dziękuję Ci :) to czy wolę puszystą czy ciężką zależy po prostu od dnia. Chętnie wypróbuję obie wersje!

      Usuń
  14. uwielbiam babkę ziemniaczaną:D jest pycha!
    z przepisem nie pomogę, bo zawszę robię ja z innego;) wiecznie coś modyfikuje i zmieniam;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety nie umiem pomóc. Ale kiedy już znajdziesz przepis idealny z chęcią skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. a wygląda całkiem smakowicie... niestety nie mam żadnego przepisu na babkę ziemniaczaną... Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja z kolei przeciwnie :D nie lubię niczego co ,,ziemniaczane" ani babki ani placków. No może z jednym wyjątkiem :D jest nim farsz do pierogów ruskich! mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  18. powodzenia w poszukiwaniach babki idealnej, wierzę, ze znajdziesz! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie baby, ale najlepszą robi babcia, muszę się ją podpytać o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Olu, to może podaj ten przepis i razem w tyle osób zweryfikujemy co było w niej nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ola, mam przepis na babkę, i babka z tego przepisu bardzo nam smakuje. Ale moja babka wygląda identycznie jak Twoja, wiec podejrzewam, że nie tego szukasz. A zatem - o jaką babkę marzeń Ci chodzi?

    OdpowiedzUsuń
  22. 3,5 kg ziemniaków
    1 kg boczku
    3 cebule
    4 łyżki mąki
    3-4 jajka
    sól, pieprz

    może diabeł tkwi w przyprawach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, ja robię niemal identyczną, tylko nigdy z tak dużych ilości - ale dodaję jeszcze majeranek, no i oczywiście wszystko ocieka domowym smalcem ;) A moja teściowa robi bardzo pulchnego (ale tłustego) kartoflaka, ale za to nie ma tam żadnych dodatków, a ciasto wygląda jak ucierane ;)

      Usuń
    2. Olu, jak dla mnie zbyt mało mąki. Wysłałam Ci na maila przepis jak gotuje Karol Okrasa:-) Pozdrawiam:-) No i składników głównych też jakby trochę dużo...

      Usuń
  23. Dziewczyny jesteście super :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja niestety nie pomogę, ale jak tylko znajdziesz idealną babkę z przyjemnością zaczerpnę od Ciebie przepisu :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. przyznam, że nigdy nie jadłam babki ziemniaczanej, ale chętnie wypróbuję taką sprawdzoną, kiedy się u Ciebie pojawi

    OdpowiedzUsuń
  26. Widzę tu tyle fajnych przepisów że muszę wybrać jakiś i wypróbować ;-) aż smaka nabrałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spieszę donieść że zrobiłam babkę na bazie twojego przepisu, dodałam jeszcze 2 łyżki śmietany, kurki, świerzą pietruszkę, troszkę szczypiorku i majeranek, pieprz i była bossska, niestety zdjęć zrobić nie zdążyłam, ale myślę że jednak przyprawy robią swoje :) pozdrawiam :D

      Usuń
    2. ooo widzę, że metodą eksperymentów osiągnęłaś cudeńko! :)

      Usuń
  27. Bardzo lubię babkę, obiad i kolacja ale i na lunch dobra przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie jadłam takiej baby, ale mi apetyt zrobiłaś. A że tradycyjnych słodkich bab nie jem to dla mnie idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Olu, u mnie jest przepis na kugiel, który jest rewelacyjny. Polecam. W przepisie na kugiel diabeł tkwi w mleku, które należy podgrzać i dodać. Najlepiej smakuje z kwasną śmietaną. pozdrawiam!!

    http://wsezonie.blogspot.com/2012/11/lekcja-polskiego-kugiel-z-kwasna.html

    OdpowiedzUsuń