Zaczęłam się zastanawiać w jaki sposób urozmaicić zwykłą owsiankę...
Co zrobić, by była bardziej aksamitna i kremowa w smaku? Śmietanka lub jajko wydawały mi się zbyt oczywiste, poza tym już wypróbowane. Pomysł na dodatnie do płatków masła narodził się po przygotowaniu owsianki pieczonej (gdy po spróbowaniu stwierdziłam, że mogłaby być bardziej wilgotna). Do kolejnej wersji dodałam trochę tłuszczu i faktycznie - sprawdziło się ;)
Pomyślałam więc: dlaczego nie spróbować w wersji klasycznej?
Płatki zagotowałam, wmieszałam masło, spróbowałam... i to jest to!
Warunek - masła musisz dodać tyle, by rzeczywiście poczuć jego smak. I nie bój się kalorii, mniej więcej tyle samo kładziesz go na śniadaniowe kanapki ;)
Na 1 porcję:
- 3 łyżki płatków owsianych, górskich
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 200 ml mleka (ok. 150 ml do zagotowania + 50 ml do późniejszego "podlania" płatków)
- 10g masła (ok. 1 łyżka)
- 1 łyżka fistaszków, orzeszków ziemnych
- sól, cukier / słodzik
Płatki wymieszać w garnuszku z otrębami, zalać mlekiem (150ml) i gotować na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. W gorącą owsiankę wmieszać masło (najlepiej extra, 82% tłuszczu), posłodzić i posolić do smaku. Dolać pozostałe mleko, by konsystencja nie była zbyt klejąca.
Całość przełożyć do miseczki i posypać orzeszkami :)
kocham każdą owsiankę , ta jest pycha <3
OdpowiedzUsuńAle kremowa :D Musi być przepyszna! Na pewno niebawem taką zrobię
OdpowiedzUsuńnoo ja myślę! ;)
Usuńbardzo fajne śniadanie! jeszcze z orzeszkami, które bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńna zimę przyda się trochę więcej tłuszczu w diecie, tak to sobie trzeba tłumaczyć :D wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńtłuszczyk podwójny bo jeszcze orzeszki! :D
Usuńale to zdrowy tłuszczyk :)
Ja zawsze rozgotowuje moją owsiankę:)
OdpowiedzUsuńWtedy jest taka.. mm..
niech zgadnę... hmmm taka gęsta, klejąca, o specyficznym smaku - idealna? ;)
Usuńz fistaszkami uwielbiam, nawet bardziej niż ze słonecznikiem.
OdpowiedzUsuńkiedyś też dodawałam masła, potem przestałam, a teraz znów mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńja dodawałam bitą śmietanę i też była kremowa :D
OdpowiedzUsuńFajne urozmaicenie:) Może do tego banana? Wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńfakt, że dzięki masłu wszystko robi się bardziej kremowe i jakieś takie lepsze :) chociaż owsianka akurat dla mnie jest wyjątkowo pyszna i bez masła :)
OdpowiedzUsuńMniam, owsiankę z fistaszkami ueielbiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie chrupiące owsianki! :))
OdpowiedzUsuńPyszna owsianka :))
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię oglądać zdjęcia owsianek, ale to jedna z kilku rzeczy, której nie ma w moim jadłospisie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajnie, smacznie i z masłem :))) to lubię :))
OdpowiedzUsuńpo takiej owsiance ma się energię na wszystko! :)
OdpowiedzUsuńa swoją drogą to idealny pomysł dla mnie, gdyż ostatnio ciągle mam ochotę na orzechy :)
nie robiłam takiej, ale wygląda na pyszną i ma świetną konsystencję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak stopionego masła. Na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam smak masła prawie tak bardzo jak orzechów więc to cudo idealne dla mnie :D
OdpowiedzUsuńJakie boskie połączenie smaków ! <3
OdpowiedzUsuńPyszne, na początek dnia idealne takie smaki. :)
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne! ;))
OdpowiedzUsuńWidzę, że i u Ciebie orzechowo :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszna!
OdpowiedzUsuńŚwietna :) Lubię orzechowe smaki
OdpowiedzUsuńmasło w owsiance rzeczywiście jest fajne, dodawałam dzieciom jak były mniejsze i jakoś ostatnio o tym zpomniałam
OdpowiedzUsuńJa zwykle do owsianki dodaję na koniec łyżeczkę oleju kokosowego:)
OdpowiedzUsuń