sobota, 7 lipca 2012

Jak kocha to... TORT zrobi


W takim razie jestem złą dziewczyną, bo typowego tortu nie będzie ;]

Mój ma dziś urodziny, ale pomimo jego miłości do ciężkich i słodkich ciast z kremem w tym roku postawiłam na coś lżejszego. Nie dlatego, że mi się nie chciało… Po prostu stwierdziłam, że delikatny i owocowy torcik biszkoptowy bardziej pasuje na tę porę roku i letnią pogodę ;) poza tym łatwiej mi go będzie przetransportować do Słupska bez obaw, że mi po drodze się rozwali lub wypapra kremem wszystko dookoła.

Przepis na to cudo znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych.
Pani domu poleca, Kuchnia owocowa nr 7/2008.


TORCIK Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ
To dla Ciebie Kochanie, wszystkiego najlepszego ;*




Ciasto:
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki tortowej

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać letnie roztopione masło i wymieszać. Połączyć z mąkami. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Ciasto przelać do małej tortownicy (ja miałam 21 cm ale proponuję jeszcze mniejszą, wtedy biszkopt będzie trochę grubszy). Piec przez około 35 min w 170-180 st.

Krem:
  • 0,5 kg truskawek (zmiksowanych i przecedzonych przez sito, by usunąć pestki)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 250ml kremówki
  • cukier waniliowy (16g)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego

Ponadto:
  • poncz do nasączenia ciasta (2 łyżki wódki, trochę wody, sok z cytryny i cukier)
  • cukier puder do posypania wierzchu

Biszkopt przekroić na 2 części i nasączyć blaty ponczem (w oryginale likier truskawkowy). Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku i połączyć z musem truskawkowym (mus powinien być w temperaturze pokojowej). Schłodzoną kremówkę ubić na bitą śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Mus z żelatyną połączyć z kremówką i serkiem waniliowym. Kremem przełożyć biszkopt i wstawić do lodówki w celu stężenia. Przed podaniem torcik oprószyć obficie cukrem pudrem.

Krem sam w sobie jest tak pyszny, że wyjadłam paluchem wszystko co było na ściankach miski! Świetnie sprawowałby się jako deser w miseczkach z biszkoptami albo herbatnikami :)






29 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie lekkie torciki, a biszkopt z truskawką to już w ogóle pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. i bardzo przyjemny torcik :) tak od rana kusisz.... :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny! zazdroszczę i sto lat:)

    OdpowiedzUsuń
  4. złą? chyba żartujesz! nie jeden by Cię po rękach całował za te pyszności ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda świetnie:) ja nie lubię takich klasycznych tortów, więc trafia w mój gust idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka szkoda, że u mnie już brak truskawek... śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też już niestety brak truskawek. A szkoda, bo ta truskawkowa pianka brzmi baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niech i mnie ktoś tak pokocha i zrobi taki tort! *.* porywam kawałek! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Inny tort mógłby nie wytrzymać transportu w tą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały, deserowy torcik, imponująco i pysznie prezentuje się, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudny !! No na pewno świetnie smakuje, ale ja chciałam zwrócić uwagę na superowe talerze :) Bardzo mi się spodobały :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie leciutkie, puszyste i owocowe torty :) w sam raz na taki upał :>

    OdpowiedzUsuń
  13. ale apetyczne zdjęcia zrobiłaś...piekny i smaczny torcik ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. takie lekkie torciki spokojnie mogą konkurować z tradycyjnymi, jak widać na załączonych obrazkach ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój Mąż się rozpłynie ze szczęścia jak mu zrobię taki torcik :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię taki ciasta z musem, pycha

    OdpowiedzUsuń
  17. Sliczny torcik :) Mam nadzieje, ze ukochany byl zadowolony :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to większość zjadła teściowa ;)

      Usuń
    2. ... ale to chyba dobrze, nie? :D

      Usuń
  18. Mój mąż też uwielbia ciasta z ciężkimi słodkimi masami, a ja jak na złość piekę ciasta owocowe;p ale własnie takie są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie się prezentuje ten tort.

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam. Ciasto wygląda pysznie. Sama próbowałam zrobić, ale niestety krem wyszedł mi bardzo rzadki. Nie wiem co zrobiłam nie tak,może za mało żelatyny, albo następnym razem dodać galaretkę truskawkową, żeby stężało? Bardzo proszę o radę, bo chciałam zrobić te ciacho na urodzinki synka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń