środa, 19 września 2012

Kurczak w sosie z leśnych grzybów

A właściwie danie a'la potrawka, bardzo aromatyczna i zarazem delikatna w smaku.
Kawałki pierś drobiowej w sosie śmietanowym, z cebulką oraz świeżymi leśnymi grzybami. Taki obiad to jedna z obowiązkowych wrześniowych pozycji. Może być podawany z ryżem, makaronem lub (dla tradycjonalistów) z gotowanymi ziemniakami. Uniwersalnie!




Kurczak w sosie grzybowo - śmietanowym

(na 4 porcje)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 400g)
  • 500g grzybów leśnych: podgrzybki, kurki, maślaki... w zależności od szczęścia w lesie ;)
  • 2 cebule
  • 200ml śmietanki 18% - do zup i sosów
  • 2 kostki bulion grzybowy
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Pierś z kurczaka oraz oczyszczone grzyby pokroić w kostkę. W pierwszej kolejności do cebulki dodać pierś i podsmażyć do momentu odparowania wody. Na patelnię dorzucić grzyby, wszystko poddusić pod przykryciem.
Kostki bulionowe rozpuścić w 2 szklankach wrzątku (połowa sugerowanej ilości) i dolać do grzybów - wszystko przykryć i znów dusić kilka minut. Na końcu dodać śmietankę i zagotować. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i zaklepać nią potrawkę, by zagęścić sos. Wszystko doprawić pieprzem i solą (bulion jest już słony więc należy najpierw spróbować).
Smacznego!

Ja podałam z makaronem, natomiast mamie najbardziej smakowało wyjadane z miseczki bez dodatków ;)






42 komentarze:

  1. Gdybym była mięsożercą to pochłonęłabym to bez zastanowienia. Tak czy siak makaron i sosik zostawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron uwielbiam, a jeśli jeszcze jest z dodatkiem pysznego sosu i piersi kurczaka to biorę w ciemno:) Piękny talerz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos idealny do makaronu :) Będę musiala zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczak i grzybki - nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak pysznie, że narobiłaś mi ochoty na makaron z jakimś pysznym sosem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sos prezentuje się rewelacyjnie, mam ochotę na coś grzybowego... Przez Ciebie! ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście danie uniwersalne i bardzo smaczne, szczególnie podane z makaronem. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja wybieram z ziemniakami. Uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. narobiłaś ochoty na grzybki ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. sama zebrałaś? mi się marzy grzybobranie i mam nadzieje, że kiedyś się uda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, niedzielny spacer ale w lesie już wszystko wyzbierane... trzeba jechać gdzieś za miasto

      Usuń
  11. Olu, aż zapachniało mi grzybami! Będę musiała się wybrać do lasu poszukać tych małych kapeluszników :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam sosy grzybowe z makaronem *.* Chętnie bym wpadła do Ciebie na taki obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smokowicie, gdyby nie to, że wszystkie grzyby ususzyłam wypróbowała bym na pewno. Może przestanie w końcu padać i uda się znaleźć jeszcze kilka sztuk ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież po deszczu grzyby rosną jak szalone! :)

      Usuń
  14. Takie sosy to niebo w gębie :) Chociaż nie przepadam za grzybami to sosy lubię bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ach, zjadłabym taki sosik grzybowy..tylko grzybów u mnie coś brak;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ola, makaron z grzybami to 100% sukces, Twój zdecydowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham grzyby, zawsze je wybieram ze wsząd skąd się tylko da. Z bigosu, z pulpetów z pieczarkami, z zup. Mmm... Niestety jak narazie udało mi się tylko znaleźć stare maślaki, które nie smakowały tak jakby chciała.

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj dzięki mojemu Młodemu makaron jest u nas prawie zawsze :) Ale sosik grzybowy to jest coś, co muszę zrobić! :) Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmmm pychota!!! Niestety nie chodzę na grzybobranie.... Chociaż grzyby uwielbiam ;-)

    Zazdroszczę obiadu

    Pozdrawiam!! :-)))

    OdpowiedzUsuń
  20. Mimo, że z grzybów lubię tylko pieczarki to ta potrawka wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo lubię takie sosiki, zawsze pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. oj oj.. zbieram jęzor z podłogi :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja mogłabym zjeść zarówno z makaronem, kaszą i ryżem :D.

    OdpowiedzUsuń
  24. W dzieciństwie potrawki były u mnie często.
    Pyszne z puree ziemniaczano-groszkowym.
    Twoja potrawka z grzybami bardzo smakowita.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja juz robiłam sos z leśnych grzybów, ale widzę,że z kurczakiem byłby jeszcze smaczniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jutro wybieram się na grzyby, ależ mi ślinka cieknie jak patrzę na Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dla mnie obiad idealny! Wpadam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ostatni raz jadłam taki sos śmietanowo-grzybowy dwa lata temu...był intensywny, aromatyczny, słony. pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  29. Wspaniały taki kurczaczek na obiad z grzybkami :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam grzybowe sosiki :) zawsze smakuja rewelacyjnie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  31. uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! *,*

    OdpowiedzUsuń
  32. zapraszam do obejrzenia biżu:)
    http://mini-bazarek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  33. wykorzystałem przepis, wyszło świetnie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. jako dietetyk patrzac na ten talerz widze brak - gdzie są warzywa - super ale z brokuła, kalafiorkiem i marchewką z mary - taki kolorowy mix. ROwnie dobrzze moze smakowac ryzem lub kasza kuskus

    OdpowiedzUsuń
  35. Właśnie zrobiłem, wprawdzie z mrożonych świeżych grzybków, ale smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń