poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Daj cukinię, a wyczaruję makaron.

Napisałam kilka "mądrych" zdań.

Stwierdziłam, że są bez sensu.

Skasowałam.

smacznego.


PENNE Z CUKINIĄ I MASCARPONE



  • 1 cukinia, normalnej wielkości - taka jak działkowa
  • opakowanie mascarpone (250g)
  • 2 średnie cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, szczypta chili
  • można dodać przyprawę warzywną
  • opakowanie (400g) makaronu penne - po ugotowaniu nie zużyłam całego, dodałam do sosu "na oko".


W garnku o grubym dnie roztopić masło i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Czosnek posiekać, dodać do cebuli i podsmażyć 2 minuty. Cukinię (jej również nie dałam całej) wydrążyć lecz nie obierać ze skórki - zetrzeć na tarce do mizerii i wrzucić do garnka. Całość smażyć do momentu zredukowania puszczonych soków. Doprawić, dodać serek i w razie potrzeby dosmaczyć. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem.




6 komentarzy: