Za to zamiast pietruszki jest dynia. Bo piękną jesień mamy tej zimy. I ma być pomarańczowo :)
Dżemy dyniowe - podstawowa procedura:
- Dynię wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na min. 2 godziny aby puściła sok. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać.
- Dodać resztę oczyszczonych i skrojonych owoców. Całość smażyć przez 15-20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt gęste dolać trochę wody (ok. 1/4 szkl). Zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu.
Dżem dyniowo - jabłkowy
(bazowałam na tym przepisie)
Waga owoców i warzyw po oczyszczeniu:
500g dyni
500g jabłek
1/2 szkl cukru brązowego (ok. 80g)
1/2 łyżki goździków (ok. 8 szt)
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta kwasku cytrynowego, do smaku
Patrz: krok 1 - gdy dynia puści sok dorzucamy goździki i dusimy pod przykryciem.
Patrz: krok 2 - gdy dynia zacznie się rozpadać dorzucamy skrojone w kostkę jabłka i dodajemy przyprawę korzenną. Smażymy wg dalszych instrukcji. Pod koniec wyjmujemy goździki i dodajemy do smaku kwasek cytrynowy lub sok cytryny.
Dżem dyniowo - gruszkowy
500g dyni
500g gruszek
1 cukier waniliowy (16g)
2 łyżki cukru
szczypta kwasku lub sok z cytryny
Krok 1 - dynię zasypać cukrem i cukrem waniliowym, jeśli okaże się że puści zbyt mało soku należy dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
Krok 2 - bez zmian.
Wyparzanie słoiczków:
Nakrętki wyparzyć we wrzątku.
Piekarnik nagrzać do 100 stopni C i podgrzewać w nim słoiczki przez około godzinę.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i ustawić do góry dnem.
"Kubusiowa" kasza manna
(1 porcja na śniadanie)
- pół szkl soku marchewkowego typu Kubuś
- pół szkl mleka
- 3-4 łyżki kaszy manny
- cukier
- ulubiony dżem dyniowy
Mleko zagotować z sokiem, dodać sypką kaszę i stale mieszając podgrzewać do momentu zgęstnienia. Posłodzić do smaku i włożyć do miseczki. Podawać z porządnym kleksem dżemu dyniowego.
Smacznego!
Ale to musi być dobre ! Poproszę jeden słoiczek :)
OdpowiedzUsuńza późno, już nie ma :)
UsuńW sumie mam zapas dyni w zamrażarce i wypadałoby ją opróżnić bo miejsca na cokolwiek brak :P A taki dżemik zawsze się przyda i z chęcią zje :))
OdpowiedzUsuńdokładnie! ja swego czasu miałam całą szufladę dyni i brak miejsca na całą resztę
UsuńTeż mam "fazę" na pomarańczowy kolor i smak :) mandarynki, pomarańcze, zupa dyniowa :) ale dyni z jabłkiem czy gruszką jeszcze nie testowałam :)
OdpowiedzUsuńMoje zapasy podobnego musu już niestety się kończą... Ach, pyszny jest ;)
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie przyszła zima, ale takie słodkośći to można by jeść o każdej porze roku :D
OdpowiedzUsuńjak słodko i smacznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńGdybym miała dynię zrobiłabym od razu. Ten kolor wręcz przyciąga :D
OdpowiedzUsuńGdyby nie podpis,ze z dyni dałabym głowę że z mango.
OdpowiedzUsuńmniam!:) cudny kolorek:)
OdpowiedzUsuńna śniadanie zaserwowane pysznie :) aż się jeść mi zachciało:)
OdpowiedzUsuńale ta kaszka musiała być pysznaa! :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką :)
zapraszam tu http://waniliaaa.blogspot.com/
:)
Super ta kaszka wygląda! Mniam :)
OdpowiedzUsuńAle super:) zdrowa i pyszna :) !!!
OdpowiedzUsuńNa jesień 2014 na pewno zrobię taki dżem ;)
OdpowiedzUsuń