czwartek, 17 października 2013

Krem z kurek, pyszny

"Pyszny" według mnie oczywiście ale ja po prostu lubię grzyby, śmietankę i przede wszystkim zupy krem ;)

Na blogu zrobi się kurkowo.

Było małe grzybobranie, część poszła do suszenia, resztę brutalnie posiekaliśmy i udusiliśmy, a kurki? No właśnie... Nie ma ich wiele, garść zaledwie, więc ciężko wyżywić nimi całą rodzinę. W dodatku szkoda wrzucić je do garnka wraz z innymi grzybami, bo wtedy nawet nie poczuje się ich smaku.

Maraton kurkowy - czas START!




Krem z kurek
(porcja dla 1 osoby)

200g kurek
pół małej cebulki
1/2 kostki grzybowej (bulion)
1 szkl wody
30ml słodkiej śmietanki 18%
masło - do podsmażenia
sól (lub Vegeta), pieprz - do smaku
ewentualnie trochę mleka

Masło rozpuszczamy w garnku i podduszamy posiekaną cebulkę. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki i smażymy aż puszczony płyn w większości odparuje. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut - aż grzyby staną się miękkie. Miksujemy blenderem na gładki krem, dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Osobiście doprawiłam Vegetą, przez co smak był mniej kremowy - dolałam trochę mleka i wszystko grało ;)

Smacznego!


16 komentarzy:

  1. lubię zupy- kremy, wpraszam się;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki on idealnie gładki! kremowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czas się zmobilizować i zacząć przygotowywać zupy kremy na popołudnia po powrocie do domu, jak nic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. noo... mam to samo i pół lodówki w słoikach :P

      Usuń
  4. Kurki bardzo lubię ,więc zupa musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo aromatyczna zupa! Pyszna i rozgrzewające - jesienne klimaty w 100 % :)

    OdpowiedzUsuń
  6. osobiście uwielbiam zupy krem! :) I aki ładny kolor, konsystencja ci wyszła-pozazdrościć! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zjadłabym taką zupkę z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam. Każda grzybowa jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. kurcze szkoda, że w tym roku nie udało się zebrać kurek, bo zupka wygląda przepysznie. w ogóle to ostatnio przerzuciłem się zupełnie na zupy kremy i nie wyobrażam sobie już jeść "tradycyjnych" zupek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ahhh a ja nie zebrałem kurek w tym roku:((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież zawsze możesz nazbiearc kure na natepny rok nie?

      Usuń