Z najnormalniejszymi, klasycznymi, zimnymi i kremowymi LODAMI.
Czy po tym kawałku widać, że nie ma w nim ani jajek, ani cukru... no przynajmniej dodanych bezpośrednio?
Słodkie, delikatne i puszyste. Jedynie 3 składniki - lody, mąka, proszek do pieczenia.
Przepis znalazłam na jakiejś zagranicznej stronie internetowej. Z początku trochę obawiałam się zakalca chociaż zdjęcie przy przepisie źródłowym wyglądało rewelacyjnie. Jednak nawet roztopione lody nie do końca w temperaturze pokojowej nie przeszkodziły w odniesieniu zamierzonego efektu ;)
Teoretycznie ciasto powinno bazować na lodach czekoladowych, o głębokim smaku, kremowych i "pełnotłustych". Ja takich niestety nie miałam, więc wykorzystałam kubełek o smaku mascarpone z truskawkami. Do tego kwaskowaty lukier, kolorowa posypka i zrobiło się słooodko pod każdym względem ;)
Ciasto Lodowe
(porcja na małą keksówkę)
500 ml kubełek lodów (300-400g)
1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka mleka
szczypta kwasku cytrynowego
kolorowy dekor
Lody rozpuszczamy (możemy wyjąć je na kilka godzin z zamrażarki lub włożyć na kilkadziesiąt sekund do mikrofalówki - wtedy podgrzewamy, aż będą prawie całkiem płynne). Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy lodami na wolnych obrotach miksera lub trzepaczką do momentu zredukowania wszystkich grudek.
Małą prostokątną foremkę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Ciasto przekładamy do keksówki (będzie raczej gęste) i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka, bez termoobiegu (w oryginale było 25 minut, u mnie po tym czasie środek był jeszcze płynny).
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i jeszcze przez chwilę trzymamy w foremce. Gdy lekko przestygnie wyjmujemy z keksówki i kończymy studzenie na kratce. Lukrujemy, posypujemy dekorem i gotowe!
Cukierkowo kolorowo, w końcu mamy WIOSNĘ :)
Zaciekawiło mnie ,całkiem fajne ciacho.
OdpowiedzUsuńMoja mama po ugryzieniu pierwszego kęsa zrobiła duże oczy i po chwili powiedziała "tyyy... smaczne!" ;D
UsuńZ lodami? Wow, tu mnie masz :D Muszę takiego ciacha spróbować!
OdpowiedzUsuńJest mięciutkie i wilgotne, zrób koniecznie z lodami o głębokim i intensywnym smaku ;)
UsuńTak myślałam, że lody robią tu za mleko :D Nie wpadłabym na to :)
OdpowiedzUsuńjeszcze takiego lodowego ciasta nie jadłam, a to dopiero niespodzianka:)
OdpowiedzUsuń3 składniki i w tym lody? Serio?! :D
OdpowiedzUsuńserio serio :D
Usuńz lodami? jestem w pozytywnym szoku :D
OdpowiedzUsuńAż się wierzyć nie chce że z lodami takie pyszne ciacho może wyjść. Zero zakalca o który się obawiałaś. Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńAle czad! Nie wpadłabym na taki pomysł. Świetne ciacho. Żal byłoby nie spróbować z takim eksperymentem :)
OdpowiedzUsuńO takiej wersji nigdy nie słyszałam... jak to dobrze, że człowiek ciągle się uczy, bo ciacho wygląda bardzo apetycznie :)!
OdpowiedzUsuńSuper! musi naprawdę pysznie smakować...
OdpowiedzUsuńWow co za genialny pomysł! Muszę je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńGENIALNE !
OdpowiedzUsuńno cóż tu dodawać pycha i tyle :)
OdpowiedzUsuńWow, co za ciekawy pomysł! ; )
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! *.*
Wygląda cudownie! : )
Bardzo ciekawy pomysł na ciasto:)
OdpowiedzUsuń