poniedziałek, 15 września 2014

Muffiny z kurkami i fetą

Gdy mama sama z siebie mówi "dobre!" to musi znaczyć, że eksperyment zaliczyć można do tych z kategorii:

UDANE.

Co mnie oczywiście bardzo cieszy ;) Sezon grzybowy w pełni, w Ustce i okolicach jest prawdziwy wysyp! Makarony, risotto, tarty, zupy i sosy... Jeeeej, tyle pomysłów! Tylko kiedy ja je zrealizuję, skoro poważną konkurencję dla grzybów stanowi moja ukochana dynia?




Wytrawne muffinki z kurkami i fetą

2 szklanki mąki - ok 350g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki Vegety
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
2 jajka
1 szklanka mleka - 250 ml
1/3 szklanki oleju smakowego, z czosnkiem - 80 ml

Dodatkowo :
200g kurek
1 cebula
kostka Fety
sól i pieprz
olej do podsmażenia

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Kurki podsmażyć wraz z posiekaną cebulką, doprawić (nie żałować pieprzu) i odstawić do ostudzenia. W osobnej misce krótko, na wolnych obrotach zmiksować mokre składniki z przyprawami (jajka, olej, mleko, sól, Vegeta i gałka). Suche i mokre składniki połączyć za pomocą łyżki lub widelca. Wmieszać podsmażone kurki i pokrojoną w drobną kostkę fetę.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i uzupełnić je ciastem (3/4 wysokości). 
Piec w 180 stopniach przez około 30 minut (do ciast nie używam termoobiegu).





Świetnie smakują do barszczyku lub mixu sałat z pomidorkami koktajlowymi!

8 komentarzy:

  1. Kocham kurki! To połączenie musi zwalać z nóg :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany!pycha! prooszę, zostaw mi troszkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. One muszą być pyszne - nie ma innej opcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym fetę zamieniła na inny ser bo średnio lubię, ale tak to fajne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super sprawa, takie wytrawne muffiny, uwielbiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem wielką fanką wytrawnych muffin, z takimi dodatkami muszą smakować pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne muffinki :) Fajnie na wytrawno :)

    OdpowiedzUsuń