sobota, 29 marca 2014

Niezwykle delikatne, twarożkowe kluseczki kokosowe

Są miękkie, niesamowicie delikatne i lekko serowe w smaku.

Z dodatkiem cukru kokosowego i wiórek kokosowych. Polane stopionym masłem. Śniadanie mistrzów :)




Kokosowe kluseczki serowe
(1 porcja)

150g serka naturalnego (twarożkowego)
1 jajko
3 łyżki mąki
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżeczka cukru kokosowego, (dostępne w SMAK-COM)
szczypta soli i aromat śmietankowy

Dodatkowo: stopione masło do polania i brązowy cukier do posypania

Serek, jajko, mąkę, wiórki i cukier kokosowy miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy na płaską powierzchnię (deskę na przykład) i za pomocą łyżeczki zsuwamy porcje ciasta na osolony wrzątek (dobrze od czasu do czasu zamoczyć łyżeczkę w gorącej wodzie, wtedy nie będzie się przyklejać). Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Łyżką cedzakową przekładamy danie na talerz, polewamy masłem i posypujemy cukrem.

Smacznego!





27 komentarzy:

  1. Takie kluseczki to moje comfort food, jednak kokosowej nuty wcześniej w nich nie było. Czas na zmiany, bo czuję, że będę zachwycona. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze wiórki zalać odrobiną ciepłego mleka żeby puściły trochę smak :)

      Usuń
  2. Sama przyjemność na talerzu ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. kluseczki z serka fantastycznie smakują - ta ich lekkość i delikatność jest najlepsza :) kokosowe tym bardziej smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiedziałam, że będą aż tak delikatne ;)

      Usuń
  4. Uwilebiam wszelkie kluski gdzie występuje chociaż trochę sera. Od ruskich, po leniwe. Twoje też wyglądają bardzo apetycznie, ty bardziej, że jeszcze są tam wiórki kokosowe które też bardzo lubię :) Po prostu trafiłaś w mój gust tym śniadaniem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kojarzą mi się trochę z leniwymi, ale z takimi nutami smakowymi musiały być jeszcze smaczniejsze :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejciu! Wyglądają jak puszek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj właśnie przypomniały mi się moje lane kluski i myślałam o zrobieniu ich jutro na śniadanie/ dzisiejszą kolację. Może taka odmiana byłaby nawet fajniejszą opcją :D

    OdpowiedzUsuń
  8. te kluseczki musiały być obłędne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne :) wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo zachęcające śniadanie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. "Posypane cukrem, polane masłem" - to brzmi zbyt pięknie, aby mogło być prawdziwe :D Muszę ich kiedyś spróbować. Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie delikatności - potem czuję się lekko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pomysł z tą nutą kokosową! Ekstra;)

    OdpowiedzUsuń
  14. kokosowe? podoba mi się to!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super takie kluski, z kokosem muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam takie połączenie :) Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniałe połączenie
    zapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Hallo, to ja Marta, muszę uznać, iż nader frapująco piszesz twojego bloga, niezwykle życzliwie na niego wstąpię myślę, że jeszcze nie raz, pozdrawiam Ciebie, całusy !

    OdpowiedzUsuń